» Przepisy » Ciasta i ciastka » Serniki » Sernik jogurtowy nieziemsko smaczny, błyskawiczny, super łatwy

Sernik jogurtowy nieziemsko smaczny, błyskawiczny, super łatwy


1 5 5
2024-04-03
Sernik jogurtowy nieziemsko smaczny, błyskawiczny, super łatwy Sprawdzony przepis na sernik jogurtowy nieziemsko smaczny, błyskawiczny, super łatwy od MniamMniam.com 😋 Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! https://www.mniammniam.com//obrazki/sernik-jogurtowy.jpg https://www.youtube.com/watch?v=5E-ouKiOgUQ https://www.youtube.com/embed/5E-ouKiOgUQ?si=3Og70r-zeTE_V4AL 2024-04-03T14:27:31+02:00
90 minut
bardzo łatwe
Porcje: forma o średnicy od 26 do 28 cm
Kuchnia europejska
Sernik jogurtowy nieziemsko smaczny, błyskawiczny, super łatwy

Następnego kawałka tego serniczka nikt nie odmówi :)
Bo to serniczek jogurtowy!
Jest wyjątkowo delikatny i przepyszny, mniaaaam, mniaaaam :)
Można go posypać cukrem pudrem, można polukrować. Ale ja go jem bez żadnych dodatków, bo jest taki delikatny i przesmaczny, że oprócz następnego kawałka, nic mi więcej do szczęścia wtedy nie potrzeba :)


Składniki na sernik jogurtowy nieziemsko smaczny, błyskawiczny, super łatwy

500 g gęstego jourtu naturalnego typu greckiego
250 g mascarpone
3 jajka
150 g cukru
100 g mąki kukurydzianej
20 g cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
skórka starta z jednej cytryny
szczypta soli

Przygotowanie dania sernik jogurtowy nieziemsko smaczny,

... błyskawiczny, super łatwy

  • Do miski wrzucamy trzy jajka. Jak wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej, by serniczek nam się udał.
  • Wsypujemy cukier (150 g), cukier wanilinowy (20 g) lub jeszcze lepiej cukier z wanilią. Dodajemy sporą szczyptę soli.
  • Wszystko miksujemy na gęstą, puchatą masę.
  • Kiedy będzie jasna i zwiększy swoją objętość co najmniej trzykrotnie, będzie to oznaczało, że jest ubita tak, jak trzeba.
  • Do masy dodajemy świeżo startą skórkę z cytryny. Oczywiście pamiętamy, by wcześniej cytrynę bardzo dokładnie wyszorować pod gorącą wodą.
  • Ścierając skórkę uważamy, by nie ścierać białej warstwy, która jest gorzka.
  • Czas na gęsty jogurt typu greckiego (500), który, przypominam, ma mieć pokojową temperaturę.
  • Dodajemy go do ubitych jajek z cukrem.
  • Dodajemy mascarpone (250 g), którego niczym innym nie da się zastąpić.
  • Czas na ostatni składnik, czyli mąkę kukurydzianą (200 g), która sprawi, że serniczek będzie miał odpowiednią konsystencję oraz apetyczny, żółty kolor.
  • Wszystko ponownie dokładnie miksujemy. Ważne, by masa była jednolita i nie było w niej żadnych grudek.
  • Formę do pieczenia bardzo dokładnie smarujemy masłem. Metalową lub ceramiczną dobrze jest wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do tak przygotowanej formy przelewamy masę. Będzie dość rzadka i właśnie taka ma być.
  • Serniczek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 65-75 minut, aż serniczek nabierze apetycznego koloru i jego brzegi będą odstawać od formy.
  • Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia.
  • Tak, serniczek podczas pieczenia mocno urośnie i potem opadnie. Ale taka to uroda tego serniczka.


przepis na sernik jogurtowy

Przepisy na serniki na MniamMniam.pl

Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na sernik, to świetnie trafiłaś/eś, bo jest ich tutaj sporo. Szczególnie polecam te najpopularniejsze przepisy:
Sernik jajko sadzone
Sernik japoński
Sernik bounty na zimno
Sernik królewski
Szybki i łatwy sernik

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.