» Przepisy » Przepisy wegetariańskie na obiad » Przepisy wegetariańskie na obiad » Risotto z cukinią i sałatą rzymską

Risotto z cukinią i sałatą rzymską


1 5 5
2021-10-05
Risotto z cukinią i sałatą rzymską Sprawdzony przepis na risotto z cukinią i sałatą rzymską od MniamMniam.com 😋 Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! https://www.mniammniam.com//obrazki/risotto-cukinia-rzymska.jpg https://www.youtube.com/watch?v=lKO9NDA9GWY https://www.youtube.com/embed/lKO9NDA9GWY 2021-10-05T11:45:13+02:00
25 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4
Kuchnia włoska
Risotto z cukinią i sałatą rzymską

Każdy, kto spróbował to risotto, stwierdzał, że godne jest co najmniej pięcio gwiazdkowej restauracji :) Dlaczego? A dlatego, że ma wyjątkowy, bogaty smak, mimo niewielu składników.
Risotto z cukinią (wpierw podsmażoną, by wydobyć z niej z smak) oraz sałatą rzymską (która jest lekko gorzkawa) to pomysł na codzienny obiad o niecodziennym smaku. No jasne, że w weekend też smakuje dobrze :)

Nie jest to danie dietetyczne, ale też nie jest "ciężkie", bo są w nim same warzywa i trochę wartościowego tłuszczu. Węglowodany zaś zapewnia ryż.
Kremowy ryż, świeżo starty parmezan (którego nie da się niczym innym zastąpić) to podstawa idealnego risotto. Można do nich dodawać różne dodatki, a cukinia i sałata rzymska są moim zdaniem jednym z lepszych wyborów.

Jeśli masz ochotę na coś pysznego, łatwego i pięknie prezentującego się na talerzu, to ten przepis przypadnie Tobie, rodzinie i Twoim gościom do gustu :)


Składniki na risotto z cukinią i sałatą rzymską

200 g ryżu arborio
750 ml (lub trochę więcej) warzywnego bulionu
3 małe cukinie o łącznej wadze około 400 g
2 małe sałaty rzymskie
1 cebula
50 g świeżo startego parmezanu
2 czubate łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżka oliwy
świeżo zmielony pieprz
sól

Przygotowanie dania risotto z cukinią i sałatą rzymską

...

  • Sałaty rzymskie pokrój na małe kawałki.
  • Obraną cebulą pokrój na drobną kostkę.
  • Nieobrane cukinie pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj cukinię, lekko posól i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż zmięknie i zacznie się szklić. Zdejmij z ogni.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła z oliwą, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy cebula stanie się szklista (ale nie zrumieniona!) dodaj ryż. Całość mieszając smaż, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem.
  • Dodaj pierwszą szklankę bulionu i dalej gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do wchłonięcia płynu. Wlewaj porcjami pozostały bulion - za każdym razem po wchłonięciu poprzedniej porcji.
  • Kiedy ryż będzie miękki (po około 15-20 minutach) dodaj podsmażoną cukinię. Wymieszaj, trzymaj na ogniu przez 2 minuty.
  • Zestaw z ognia, dodaj łyżkę masła, połowę parmezanu i sałatę rzymską, wymieszaj, odstaw na kilkach chwil, by smaki się wymieszały.
  • Porcje przełóż na talerze, posyp parmezanem.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.