Młoda kapusta z bogato - z kiełbasą, boczkiem i koperkiem
25 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4
Pyszniutka, aromatyczna, dobrze doprawiona i jednocześnie lekka, dzięki pomidorom. Moim zdaniem to najlepszy przepis na młodą kapustę :)
Składniki na młoda kapusta z bogato - z kiełbasą, boczkiem i koperkiem
1 młoda kapusta (około 800 g)
150 g kiełbasy
100 g wędzonego boczku
2 szklanki (500 ml) bulionu
1 marchewka
1 cebula
1 pomidor
1 mały ziemniak
1/2 pęczka koperku
3 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
150 g kiełbasy
100 g wędzonego boczku
2 szklanki (500 ml) bulionu
1 marchewka
1 cebula
1 pomidor
1 mały ziemniak
1/2 pęczka koperku
3 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie dania młoda kapusta z bogato - z kiełbasą, boczkiem i
... koperkiem
- Młodą kapustę, z której wcześniej usunęliśmy wierzchnie liście, kroimy na niezbyt małe kawałki.
- Dokładnie takie, jak to widać na filmie :)
- Średniej wielkości marchewkę kroimy na cienkie półplasterki.
- Cebulę zaś siekamy na drobną kosteczkę.
- Chudy boczek kroimy na słupki. Można go również pokroić na kostkę.
- Kiełbasę zaś kroimy na półplasterki. Ja wybieram chudą kiełbasę drobiową i taką właśnie Tobie polecam.
- Z koperku usuwamy grube łodygi (nie wyrzucamy ich, użyjemy ich do ugotowania pysznego piure) i drobno go siekamy.
- Pomidora zaś kroimy na małe kawałki.
- Jednego małego ziemniaka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- Wszystkie składniki mamy już przygotowane.
- Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej.
- Dodajemy posiekaną cebulę, lekko solimy i smażymy przez pół minuty na sporym ogniu, cały czas mieszając.
- Dodajemy boczek i kiełbasę. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Ani cebula, ani boczek i kiełbasa nie powinny się nam zrumienić, a tylko zintensyfikować swój smak.
- Dodajemy marchewkę i tyle kapusty, ile się nam zmieści do naczynia.
- Wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy na dużym ogniu, po kilku chwilach dodajemy pozostałą kapustę, czynność powtarzamy, aż cała kapusta będzie w naczyniu.
- Jeśli użyjesz dużego garnka, może uda Ci się wrzucić do niego całą kapustę za jednym razem.
- Potrawę gotujemy na średnim ogniu przez 10-15 minut, często mieszając, aż kapusta będzie prawie miękka.
- Dodajemy startego ziemniaka, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty.
- Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wsypujemy koperek. Mieszamy i trzymamy na ogniu przez minutę.
- Dodajemy posiekanej pomidor, mieszamy.
- I można już kapustę podawać. Najlepiej moim zdaniem smakuje z ziemniaczanym piure z dużą ilością koperku i natki pietruszki.
Przepisy na kapustę na MniamMniam.pl
Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na kapustę, to na MniamMniam.pl znajdziesz ich całkiem sporo. Wszystkie łatwe, pyszne i kolorowe. Szczególnie polecam te najpopularniejsze przepisy z kapustą:Błyskawiczny "bigos" z kapusty pekińskiej
Chrupiąca bomba witaminowa - pyszna i zdrowa surówka z białej
Surówka z czerwonej kapusty z karmelizowanymi orzechami włoskimi
Kapusta włoska z kiełbasą krótko duszona na gęsto
Zupa gołąbkowa
Gołąbki Magdy Gessler
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl
Młoda kapusta z bogato - z kiełbasą, boczkiem i koperkiem - komentarze
elcia015
25.05.2024 17:13
Pychota to mało powiedziane, szybko tanio prosto i smacznie