» Przepisy » Chleb » Chleby na drożdżach i zakwasie » Chleb litewski - razowy na miodzie

Chleb litewski - razowy na miodzie


1 5 5 3
2006-03-16
ok. 24 h
średniołatwe
Porcje: 1 keksówka 25 cm
Kuchnia kresowa

Chleb litewski - razowy na miodzie

Taki sprzedaje `mój` piekarz. Udało mi się z powodzeniem odtworzyć przepis.


Składniki na chleb litewski - razowy na miodzie

100g zakwasu żytniego długoterminowego
100g mąki żytniej razowej typ 2000
250g mąki żytniej chlebowej typ 720
200g mąki pszennej chlebowej typ 750
70 g miodu
2 łyżeczki soli
woda
1 łyżka ziaren kminku

Przygotowanie dania chleb litewski - razowy na miodzie

...

Ze 100 g zakwasu oraz 150 g maki żytniej i 150 ml wody przygotowywujemy dwuetapowo ciasto zakwaszone.
Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski, dodajemy płynny miód, 100 g mąki żytniej razowej, 100g mąki żytniej chlebowej i 200 g mąki pszennej chlebowej, sół i ok. 150 ml ml wody.
Wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto będzie kleiste.
Zostawiamy ok. godzinę pod przykryciem aż podrośnie.
Przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy aż dobrze wyrośnie (2-4 h). Wierzch oprószamy mąką żytnią.
Pieczemy w temp. 250 C przez 15-20 minut a potem 30-40 minut w 190 C.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Chleb litewski - razowy na miodzie - komentarze

Sewa
Sewa
12.01.2009 11:42
Chciałabym wiedzieć na czym polega dwuetapowe przygotowanie ciasta zakwaszonego (zakwas żytni mam). Bardzo proszę o radę.
delikatessa
delikatessa
6.04.2006 17:08
Piekłam już ten chleb wiele razy i powiem jedno: jest świetny:-) Bez względu na metodę uzyskania ciasta zakwaszonego, bez względu na to, czy dodajemy kminek, czy słonecznik, czy zmniejszamy ilość miodu, czy zostawiamy przepisową - to jest pyszny chleb wart każdego kęsa. Gorąco polecam:-)
bajaderka
bajaderka
22.03.2006 17:14
Warto dla samego tego chleba hodowac zakwas i poznac tajniki ciasta zakwaszonego ;) Pamietam taki chleb z dziecinstwa - o pieknym miodowym zapachu, chrupkiej skorce, wilgotnym i kwaskowatym srodku... Ja pominelam kminek, nastepnym razem dodam sporo slonecznika i moze uzyje troche mniej miodu :) Bardzo polecam, bo chleb jest rewelacyjny!