» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Biała kiełbasa » Biała kiełbasa pieczona z aromatycznymi dodatkami

Biała kiełbasa pieczona z aromatycznymi dodatkami


  
1 5 5 1
2024-03-22
Biała kiełbasa pieczona z aromatycznymi dodatkami Sprawdzony przepis na biała kiełbasa pieczona z aromatycznymi dodatkami od MniamMniam.com 😋 Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! https://www.mniammniam.com//obrazki/biala-kielbasa-jablka.jpg https://www.youtube.com/watch?v=0GXEmwConyM https://www.youtube.com/embed/0GXEmwConyM?si=70vTrBqBuQCNbNT3 2024-03-22T06:08:58+01:00
70 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia europejska
Biała kiełbasa pieczona z aromatycznymi dodatkami

Każdy poprosi o dokładkę!
Jest przepyszna, a taka łatwa do upieczenia!
Tylko kilka składników, krótkie przygotowanie, pieczenie i super biała kiełbasa na stole!
Ja taką kiełbasę podaję najczęściej z ziemniakami piure i ćwikłą z chrzanem. Smakuje też świetnie z pieczywem.


Składniki na biała kiełbasa pieczona z aromatycznymi dodatkami

1 kg białej kiełbasy nie parzonej
500 g jabłek
500 g cebuli
50 g rodzynek
1 czubata łyżka suszonego majeranku
1 płaska łyżeczka płatków chili
1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sok z połowy cytryny
4 łyżki oleju
sól

Przygotowanie dania biała kiełbasa pieczona z aromatycznymi

... dodatkami

  • Rodzynki zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy na bok. Jeśli ich nie lubisz, możesz użyć suszonych żurawin lub po prostu pominąć ten składnik.
  • Surową, białą kiełbasę wkładamy do zimnej wody. Pamiętaj, by kupować tylko taką, która zawiera naturalne składniki, bez żadnych chemicznych dodatków.
  • Wodę, na średnim ogniu, doprowadzamy prawie do wrzenia. Trzymamy w niej kiełbasę 2 minuty, następnie wyjmujemy na talerz.
  • A w czasie parzenia kiełbasy przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Cebule kroimy na półplastry o grubości około 0,5 cm.
  • Do tej potrawy najlepsze są twarde, lekko kwaśne jabłka, bo słodycz nam zapewnią rodzynki.
  • Nieobrane jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  • Przekładamy do miski, spryskujemy sokiem z cytryny, mieszamy, by wszystkie kawałki się nim pokryły.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy często mieszając przez 3-4 minuty, aż zacznie się szklić.
  • Dodajemy jabłka, mieszamy i smażymy minutkę, nie dłużej.
  • Doprawiamy czubatą łyżką suszonego majeranku, wierz mi, wcale go nie trzeba rozcierać, by potrawa miała jego aromat.
  • Pikantną nutkę zapewni nam płaska łyżeczka płatków chili. Oczywiście nie zapominamy o świeżo zmielonym czarnym pieprzu.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Wsypujemy odsączone rodzynki, jeszcze raz mieszamy.
  • Wlewamy sok jabłkowy, z boku patelni i powoli, by nie zmyć przypraw z jabłek i cebuli.
  • Jeśli Twojej patelni nie można używać w piekarniku, wcześniej jej zawartość przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na jabłkach z cebulą układamy kawałki kiełbasy.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i zapiekamy przez 10 minut, by kiełbasa nabrała rumianego koloru.


Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą - prosty i łatwy przepis

Przepis na pieczoną białą kiełbasę to przepis na super Wielkanoc

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami to kulinarny majstersztyk, który zachwyca złożonością smaków i aromatów. Słodkie nuty jabłek, cebuli i rodzynek łączą się tu w harmonijną całość, tworząc niezapomniane doznania smakowe.
Aby osiągnąć kulinarny sukces i przygotować kiełbasę, która stanie się gwiazdą każdego posiłku, kluczowe jest wybranie wysokiej jakości, surowej białej kiełbasy. Zwracanie uwagi na skład jest tu niezbędne – najlepsze są te produkty, które są wolne od chemicznych dodatków.
Przygotowanie tego dania jest zarówno proste, jak i szybkie, choć wymaga pewnego czasu pieczenia. Jednak efekt końcowy, jakiego można doświadczyć, jest wręcz fenomenalny. I nie są to przesadzone słowa – sam przekonałem się o wyjątkowym smaku tego dania, dzieląc się nim z różnymi osobami.
Dla tych, którzy szukają wyrafinowanego smaku, nawet w codziennych daniach, czy poszukują wyjątkowej propozycji na świąteczny stół, biała kiełbasa pieczona z jabłkami okaże się doskonałym wyborem.

Gdzie znajdziesz najlepsze przepisy na białą kiełbasę?

Są oczywiście tutaj, czyli na blogu MniamMniam.pl, szczególnie polecam moje ulubione przepisy na białą kiełbasę:
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cebulą i kiszoną kapustą
Biała kiełbasa pieczona z ciemnym piwem i suszonymi grzybami
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą i jabłkami
Pieczona biała kiełbasa w sosie curry z ziemniakami
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i pieczarkami


Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Biała kiełbasa pieczona z aromatycznymi dodatkami - komentarze

~Marcin
~Marcin
26.03.2024 09:57
Super przepis na białą kiełbasę. l. Ale myślę że pieczona z cebulką też będzie super.