Coq au vin - czyli kurczak w białym winie.
3 godziny
średniołatwe
Porcje: 6
Niby zwykły kurczak, ale smakuje niebiańsko. Niedawno odkryłam, że dodanie dobrego wina do gotowania robi wielką różnicę.
Składniki na coq au vin - czyli kurczak w białym winie.
kurczak podzielony na części (udka, skrzydełka, piersi)
150g bekonu w plasterkach - nie dodałam
2 cebule
2 ząbki czosnku
200g małych pieczarek- dodałam suszone leśne grzyby
1/2 szklanki białego wina
2 szklanki wody
300 ml kremówki
1 pęczek natki pietruszki
1 łyzka masła (najlepiej sklarowanego)
2 łyzki oliwy
sól
pieprz
zioła prowansalskie
150g bekonu w plasterkach - nie dodałam
2 cebule
2 ząbki czosnku
200g małych pieczarek- dodałam suszone leśne grzyby
1/2 szklanki białego wina
2 szklanki wody
300 ml kremówki
1 pęczek natki pietruszki
1 łyzka masła (najlepiej sklarowanego)
2 łyzki oliwy
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Przygotowanie dania coq au vin - czyli kurczak w białym winie.
...
Części kurczaka solimy i pieprzymy. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godz. Następnie obsmażamy je na maśle z oliwą. Mięso przekładamy do garnka o grubym dnie, a następnie posiekaną cebulę i czosnek. Wszystko dodajemy do mięsa. Następnie zalewamy winem i gotujemy do chwili, aż wino się zredukuje (zmniejszy objętość). Dolewamy wodę i gotujemy ok. 20 minut. dodajemy grzyby i gotujemy, aż mięso i grzyby będą miękkie. Następnie wyjmujemy mięso z garnka, dodajemy drobno posiekaną natkę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy także śmietankę i gotujemy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż sos osiągnie odpowiadającą nam gęstość. Do sosu dodałam też świezy szpinak, bo miałam garść w lodówce. Podałam z ziemniakami i marynowanymi buraczkami.Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl
Coq au vin - czyli kurczak w białym winie. - komentarze
~Jotbelajek
2.04.2024 06:50
Ludzie, toż to pycha. Nie dałem ziół ale myślę, że się autor wykonawca, kucharz nie pogniewa.
Jeść do syta i popijać resztą winka.
Superrrr amku. Dziękuje
~ola
7.04.2013 17:58
Coq au vin to nie kurczak, a kogut i nie w białym, a czerwonym winie, to co Ty przyrządziłaś absolutnie nie powinno się tak nazywać bo to wariacja na temat Coq au vin
kachna
16.11.2011 18:43
nigdy nie robiłam kurczaka w winie ale brzmi i wygląda wybornie :)